Inktober, Toptober

Samen met mijn twee lieve bonusnichten, Chantel en Heisha,  deed ik mee met Inktober2016. Inktober is een jaarlijks terugkerende uitdaging waarbij je iedere dag in oktober een tekening maakt met als basismateriaal inkt. (Waarom moet ik ineens aan Theo en Thea denken?) Inktober is bedacht door Jake Parker in 2009 met als doel het verbeteren van zijn eigen inking skills. Het was in eerste instantie een puur persoonlijke uitdaging. Inmiddels doen er wereldwijd duizenden mensen mee met inktober en publiceren zij hun werk via de diverse social media.

De uitdaging bestaat uit 31 opdrachten, voor iedere dag van de maand eentje. Wij besloten de 31 opdrachten onderling te verdelen, om zo de druk wat te verlichten. De laatste opdracht hebben we alle drie gemaakt, dit komt dus neer op elf tekeningen per persoon.

Het samenwerken met mijn nichtjes is heerlijk. Het is inspirerend om te zien hoe verschillend wij omgaan met de opdrachten en het materiaal. Onze stijlen en achtergronden verschillen enorm en dit zie je duidelijk terug in ons werk. Wil je ons werk een naast elkaar zien op Instagram? Gebruik dan #tekenenmetchesa in je zoekopdracht.

Als extra uitdaging had ik mijzelf gesteld dat ik al mijn inktober tekeningen zou posten op Instagram. Dus ook de tekeningen die ik minder geslaagd vind. De mensen die mij kennen of mijn eerdere blogs hebben gelezen, zullen gelijk begrijpen dat juist dit voor mij een enorme uitdaging is. Want ik ben niet alleen een perfectionist, maar ook enorm onzeker. Of zoals één van mijn vrienden altijd zegt; “Jij bent niet onzeker, jij zit erop.”

Maar, ik heb het gedaan! Ik heb het gedurfd. Ik heb alle opdrachten uitgevoerd en op Instagram gepost. Ik heb me niet laten weerhouden door mijn rotsvaste overtuiging dat ik uitsluitend slecht werk maak en over geen enkel talent beschik. Het grappige is dat het stemmetje in mijn hoofd ,wat deze rotsvaste overtuiging keer op keer verkondigt, na iedere geposte tekening iets minder hard en vals begon te klinken. En zelfs toen ik 32 oktober moest uitvinden wegens een kink in mijn planningskabel, klonk het stemmetje gematigder dan anders.

Ik weet niet of mijn artistieke vaardigheden zijn verbeterd, maar mijn zelfvertrouwen heeft zeker baat gehad bij mijn deelname aan Inktober 2016. En eerlijk gezegd, is dat op dit moment in mijn leven belangrijker.

 

O ja, ik mocht ook niets nieuws kopen voor deze uitdaging. Ik mocht uitsluitend werkstukken maken met de materialen die ik al bezit. Dus geen gezellige tripjes naar mijn favoriete winkels met kunstenaarsbenodigdheden waar ik altijd veel te veel geld uitgeef.

Ook hiermee was ik de afgelopen maand succesvol. Alleen werd mijn portemonnee hier blijer van dan ik.
Inktober2016 is voor mij Toptober2016 geworden.

Eén antwoord op “Inktober, Toptober”

Reacties zijn gesloten.