Bitterzoet

Deze maand nam ik, een bitterzoet, afscheid van mijn re-integratiecoach. Ik heb het afgelopen jaar intensief met haar gewerkt aan mijn herstel en terugkeer op de arbeidsmarkt. Zo’n twee keer per maand reisde ik met de bus af naar Alkmaar. Een heerlijk ritje door het polderlandschap uit mijn jeugd,  gevolgd door een wandeling van een minuut of twintig door het landelijke buitengebied van Alkmaar langs een stel prachtige molens.

Uiteraard leerde ik van haar de “technische” vaardigheden omtrent het solliciteren, jezelf profileren en jezelf presenteren op de huidige arbeidsmarkt.

Want tja, toen ik leerde hoe je hoort te solliciteren, en dat is al ruim 25 jaar geleden, waren er nog geen zaken als internet en social media, sterker nog we moesten de brief met de hand schrijven. De beschikbare technieken zijn niet alleen veranderd, maar ook allerlei spelregels over hoe wij met elkaar omgaan zijn veranderd. Zo leerde ik destijds bijvoorbeeld dat je een sollicitatiebrief (of zin) nooit met het woord ik mocht beginnen, want dat was asociaal en arrogant. Tegenwoordig wordt het juist aangeraden, want dit straalt assertiviteit en zelfvertrouwen uit.

Maar goed, ik leerde van haar veel meer dan dit “technische” gedeelte. Een groot deel van onze gesprekken en oefeningen ging over het ontdekken van mijn kernwaarden, mijn visie, wat wil ik en (niet geheel onbelangrijk) HOE wil ik dit.

Zij heeft mij waardevolle lessen geleerd over valse bescheidenheid (want er is geen enkele reden om zo bescheiden te zijn) en hoe je een beter, leuker, creatiever mens wordt door regelmatig nee te zeggen. Ik heb de les van positief egoïsme geleerd, dus eerst goed voor mijzelf zorgen zodat ik ook goed voor al het andere kan zorgen. Nou ja, al het andere… veel van het andere. Genoeg van het andere.

Onze gesprekken waren intensief, eerlijk en confronterend. Soms, op dagen dat ik erg moe of gestrest was, had ik geen zin in de gesprekken. Het voelde dan alsof ik er de energie niet voor kon opbrengen, maar ik zette door en dat loonde. Na afloop van ieder gesprek ging ik met een grijns van oor tot oor, met hernieuwde energie en groeiend zelfvertrouwen de deur uit. Want, waar onze gesprekken ook over gingen, we eindigde altijd met de slappe lach. Hoe heerlijk is het, om met een ander samen, onbedaarlijk te kunnen lachen diep vanuit de onderbuik.

Ik ga de gesprekken en onze lachbuien missen, ik ga mijn polderritjes en de wandelingen langs de molens missen. Ik ga dat leuke mens missen.

Maar het afscheid is bitterzoet, want we nemen afscheid omdat ik ben hersteld. Ik ben al enige tijd weer volledig beter gemeld en aan het werk. Zoals ik al grappend tijdens ons laatste gesprek zei: “Ik ben volwassen geworden, nu moet ik weer op eigen benen staan.”

Dus ik geniet nog één keer van mijn wandeling langs de molens en de prachtige uitzichten en vooruitzichten.

 

 

Follow my blog with Bloglovin

Eén antwoord op “Bitterzoet”

  1. Wat n mooi verhaal. Geweldig dat t zo veel opgeleverd heeft. En wat kan je t toch mooi verwoorde. Mooi mens ben je.

Reacties zijn gesloten.