Werken met de stemmen in mijn hoofd

Ik hoor stemmen in mijn hoofd. Geen paniek, het zijn niet van het soort stemmen waar je medicatie tegen moet slikken. Het zijn geen stemmen die me de opdracht geven om mijzelf of anderen kwaad te berokkenen en ik hoor ook geen opdrachten van God.
Dus nogmaals geen paniek.   Ieder mens hoort wel eens een stemmetje in zijn hoofd en dat is niets meer of minder dan , wat ik omschrijf als, teamoverleg houden met jezelf. Soms zijn deze stemmen wat onaardig (kon je nou weer niet die reep chocolade weerstaan!) en soms zijn ze aardig (yes, het is je gelukt, je hebt jouw grenzen aangegeven). Op deze stemmen is zelfs een hele psychologie methode gebaseerd, deze heet Voice Dialogue . Bij deze methode gaat men ervan uit dat ieder mens diverse sub-persoonlijkheden heeft, die samen de persoonlijkheid vormen.   Via deze link kan je, na het lezen van mijn blog, meer te weten komen over deze methode.

De Innerlijke Criticus

Enkele jaren geleden waren bij mij vooral mijn innerlijke criticus, de perfectionist en de controlefreak aan het woord. Een gezellig onderonsje wat startte in mijn pubertijd en veel te lang heeft mogen duren. Uiteindelijk leidde dit gekrakeel in mijn hoofd tot burn-out klachten.
Inmiddels heb ik geleerd dat ikzelf bepaal naar welke stem ik luister en luister ik dus naar mijn innerlijke kind, mijn innerlijke creatieveling, mijn innerlijke slimmerik en mijn innerlijke coach.

Kijk er zijn best situaties te noemen waarin ik er bewust voor kies om naar mijn innerlijke perfectionist te luisteren. Wanneer ik mijn belastingen moet regelen, dan heb ik graag deze dame erbij, want een perfect ingevulde aangifte voorkomt problemen en kan zelfs geld opleveren.
Mijn innerlijke criticus zet ik in wanneer ik twijfel over een project. Wanneer zij tien redenen of meer weet te noemen waarom ik zo’n project echt absoluut niet moet doen, dan neem ik haar oordeel mee in de besluitvorming.
De controlefreak mag mij helpen met het inpakken voor de vakantie en het ontwikkelen van een nieuw project. Zij kan zich dan uitleven met het opzetten van checklists en uitwerken van spreadsheets.

Doorlopende voorstelling

Maar één stem wil ik even in het bijzonder benoemen en dat is mijn innerlijke cabaretier. Deze stem is heerlijk om naar te luisteren en helpt mij de boel te relativeren. Zo kan er vlak voor een tentamen een hele cabaretvoorstelling plaatsvinden in mijn hoofd over hoe de wereld vergaat op het moment dat ik een onvoldoende zou halen. Het lijkt op zo’n moment een miniatuur Jochem Meyertje in mijn hoofd al tetterend rondjes rent. Heerlijk! Ik liep het afgelopen jaar iedere keer weer met een glimlach op mijn gezicht de tentamenzaal in.
Iedere keer als ik iets moet doen wat ik eigenlijk niet durf, dan nodig ik haar uit. Mijn innerlijke cabaretier helpt mij door de druk van de ketel te halen, door dingen minder serieus te laten lijken. Door haar durf ik dan toch een presentatie te houden of voor mijn mening op te komen.

Mijn innerlijke cabaretier wil nu dat ik op zoek ga naar mijn innerlijke Barbie, mijn innerlijke criticus vindt dit een buitengewoon slecht plan.

2 antwoorden op “Werken met de stemmen in mijn hoofd”

  1. Sasja! Wij zijn bevriend met een hoogleraar in de psychiatrie, die gespecialiseerd is in stemmen horen. Hij geeft hierover over de hele wereld lezingen. Hij neemt iedereen die dat heeft zeer serieus. Hij doet niet aan pillen…….
    Hij heet Marius Romme. Hij heeft er boeken over geschreven. We hebben er met hem vaak over gesproken.
    Een hartelijke groet van Wilma van Geemert.

  2. Je schrijft zo grappig Buuf! Ik loop al een half jaar of eigenlijk zit ik er voornamelijk, in groeptherapie. Om mijn kritische ouder haar mond eindelijk eens te snoeren, mijn onthechte zelfsusser te laten stoppen met dat gesus zodat ik wat meer ga voelen. Mijn woedende kind te temmen en mijn innerlijke huppelkut te bevrijden. Die zou het vast goed kunnen vinden met jouw Barbie 😂

Reacties zijn gesloten.